Yumuşak ve tatlı olan adaçayı taze kurutulmuş yapraklar veya toz şeklinde yıl boyunca bulunabilir. Adaçayı yaprakları griye çalan yeşil renktedir ve sivri uçlu yaprakların üzerindeki damarlar oldukça belirgindir.Tarih boyunca hem gıda olarak hem de sağlığa faydaları ile bir tedavi aracı olarak hem de sağlığa faydaları ile bir tedavi aracı olarak geniş çaplı kullanılmıştır ve günümüzde artarak kullanılmaya devam edilmektedir. Adaçayının bilimsel adı olan ve Latinceden türetilen Salvia Officinalis korunmuş türün genel adı olan ve yine latince Salvere den türetilen Salvia ise iyileştirmek için anlamın gelmektedir.
Adaçayının Sağlığa Faydaları
Adaçayının faydaları başta sindirim sistemi sorunlarını ve hafızaya güçlendirmeye yönelik olarak kullanımı olmak üzere dahili enfeksiyonlarda koruma,terlemeyi azaltma ve saç bakımına kadar pek çok alanda görülmektedir. Adaçayı sadece kurutulmuş apraklarla hazırlanan çay şeklinde değil taze yapraklardan özü çıkarılarak hazırlanan çay şeklinde değil taze yapraklardan özü çıkarılarak hazırlanan yağ şeklinde de kullanılmaktadır.Ancak yağı daha kuvvetli ve konsantre olduğu için kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.Yatmadan önce 3 kere adaçayı gargara yapılması daha sağlıklıdır.
Adaçayının Faydaları
-.Zararlı toksinler vücuttan atılmasını sağlar.
-Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir.
-Karaciğeri temizler.
-Boğaz enfeksiyonlarına karşı korur.
-Zararlı toksinler vücuttan atılmasını sağlar.
-Beyin fonksiyonlarını geliştirir.
-Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir.
-Karaciğer temizler.
-İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur.
-Aşırı terlemeyi azaltır.
-Stresi azaltır.
-Sakinleştirir.
-Menepoz sonrası belirtileri hafifletir.
-Saçların beyazlamasını yavaşlatır.
-Hafızayı güçlendirir.
-Alzheimer karşı yardımcı olarak kullanılır.
-Kan şekerini düşürür.
-Diş eti iltihaplanmasına karşı kullanılır.
-Ağız yaralarının tedavisinde kullanılır.
-Sinirsel baş ağrısını hafifletir.
-Safra kesesini geliştirir.
-Gargara suyu olarak kullanılır.
-Boğaz ağrısını alır.
Adaçayı Nasıl Hazırlanır
2 çay kaşığı adaçayı üzerine kaynamış suyu dökün ve 5-10 dakika kadar beklettikten sonra için .Adaçayını çok kullanırsanız acı bir tadı olabilir.Tatlandırmak için 1-2 damla limon sıkabilir ve bal ekleyebilirsiniz. Adaçayının faydalarını görebilmek için tüketilmesi tavsiye edilen miktar günde 1-2 fincandır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder